Open monumentendag 10 september 2022

Bekijk fiZi, De Oude Weverij met haar unieke "Emy-spanten". Tevens zijn er meerdere gratis vertoningen van de documentaire "Al draagt een aap een gouden ring..."van Peter Huijsman uit 2010. Lees verder

Van 10.00uur tot 17.00 uur is fiZi gratis toegankelijk tijdens de open monumentendag op 10 september 2022.

‘Vadertje Cats’ manifesteert zich in fiZi 

Filmtheater fizi aan het Kerkhof 3 in Zierikzee zet op Open Monumentendag zijn deur weer wijd open. Het gebouw kan bogen op een rijke historie die nauw verbonden is met het oorspronkelijke herenhuis uit de 18e eeuw, gebouwd in Lodewijk XVe stijl. Dit pand werd in 1840 geschikt gemaakt als zogeheten calicotweverij en werd, na talrijke andere bestemmingen, in 2011 gered voor de sloop toen net op tijd de bijzondere spanten dakconstructie werd ontdekt. Daarin zijn zogeheten ‘Emy-spanten’ gebruikt, genoemd naar de Franse kolonel Armand Rose Emy. Deze spanten zijn ter plekke te aanschouwen in de foyer.

Tijdens deze dag zal ook dichter, jurist en politicus Jacob Cats – ‘Vadertje Cats’ voor intimi – zich in ons filmtheater manifesteren. Om 10.30 u, 12.00 u, 13.30 u en 15.00 u zijn er namelijk gratis vertoningen van de documentaire ‘Al draagt een aap een gouden ring…’ van Peter Huijsman uit 2010. In deze film wordt in 22 minuten iets verteld over de veelzijdigheid van de in Brouwershaven geboren Jacob Cats en de wijze waarop hij in dit stadje nog wordt geëerd.

De trailer vooraf gaand – gemaakt door Mariska Padmos - biedt een impressie van het feest in mei dit jaar rondom de hernieuwde Markt en Haven in Brouwershaven.

  • Cultureel
  • gratis