Bruinvissen en Zeehonden

Met zoveel water in Zeeland moet je wel zeehonden en bruinvissen kunnen zien. Dat kan op de Westerschelde, Oosterschelde en Grevelingen Lees verder

Zeehonden lijken een ideaal leven te hebben. Lekker luieren op het strand. Genieten van de zon. En af en toe het water in voor een portie verse vis. Ze zitten overal. En met een beetje geluk spot je ze.

De meeste zeehonden leven in de Voordelta. Maar je ziet ook zeehonden in het Grevelingenmeer, de Westerschelde en de Oosterschelde. Bijvoorbeeld op de Roggenplaat in de Oosterschelde. Vanaf het uitzichtpunt op de Plompe Toren op Schouwen-Duiveland heb je goede kans om ze te spotten. Ook op de Hooge Platen in de Westerschelde bij Breskens zie je soms zeehonden. Soms lijkt het of ze precies jou aankijken. Met hun grote zeehondenogen. Met een verrekijker of fotocamera met zoom maak je deze meeste kans om de zeehonden van dichtbij te zien. Zo kun je de zeehonden vanaf het strand zien liggen.

In Zeeland komen twee soorten zeehonden voor. De gewone en de grijze. Dat klinkt niet bijzonder. Maar wacht maar tot je ze ziet. De gewone zeehond is het kleinst. Mannetjes worden maximaal twee meter. Ze hebben donkere vlekken op hun grijze, donkerbruine of zwarte vacht. De kop is klein. Zeker in verhouding tot het lichaam. Een grijze zeehond kan tot drie meter lang worden. Hij heeft een rechte snuit en gescheiden neusgaten. En wat zijn ze leuk.

Bruinvissen glijden door het water. Een ervaring die je vakantie in Zeeland onvergetelijk maakt. De bruinvis is de meest voorkomende walvisachtige langs de Nederlandse kust. Je kunt ze spotten vanaf de wal. Bijvoorbeeld vanaf de havenpunt bij Zierikzee. Hier staat een luisterpaal waar je de bruinvissen kunt horen. Enkele tientallen wonen er in de Oosterschelde. In het voorjaar krijgen ze hier ook hun kalfjes.

Natuurlijk kun je ook het water op om zeehonden en bruinvissen te bekijken. Mee met een heuse zeehondensafari. Ervaren schippers weten ze zo te vinden. Zo ontmoet je de dieren in hun natuurlijke omgeving. Zonder ze te storen. Vanuit de haven van Burghsluis vaart het schip de MS Onrust regelmatig uit. Je komt dan bovendien alles te weten over de natuur in de Oosterschelde! Ook vanuit Yerseke vertrekken boottochten. En vanuit Sint-Annaland.