Zuid-Beveland

Zuid-Beveland is het oostelijk deel van Midden-Zeeland. Het is een schiereiland en landstreek in het midden van de provincie Zeeland en ligt tussen de Oosterschelde en de Westerschelde. Lees verder

Zuid-Beveland is het oostelijk deel van Midden-Zeeland. Het is een schiereiland en landstreek in het midden van de provincie Zeeland en ligt tussen de Oosterschelde en de Westerschelde.

Zuid-Beveland telt 92.603 inwoners, verdeeld over de gemeenten Borsele, Goes, Kapelle en Reimerswaal.

Zuid-Beveland is het oostelijk deel van Midden-Zeeland. Het is gelegen in een overwegend landelijke regio, tussen drie meer verstedelijkte regio's in (de Randstad, de Brabantse Stedenrij en de Vlaamse Ruit). Zuid-Beveland grenst aan het schiereiland Walcheren, via de Zandkreekdam aan Noord-Beveland, en via een landengte aan de Brabantse gemeente Woensdrecht. De grootste plaats in het gebied is de stad Goes. Ten noorden is de Oosterschelde gelegen; ten zuiden de Westerschelde. Dwars door Zuid-Beveland loopt tevens het Kanaal door Zuid-Beveland, van Hansweert tot Wemeldinge. Dwars door Zuid-Beveland loopt de A58 en de spoorlijn Bergen op Zoom – Vlissingen. Zowel de snelweg als de spoorweg komen vanuit Noord-Brabant via een brug over het Schelde-Rijnkanaal Zuid-Beveland binnen. Parallel hieraan loopt de oude provinciale weg, waarvan de route deels overeenkomt met die van de N289 en de N254. Sinds de aanleg van de Zeelandbrug is de A256/N256 een belangrijke verbinding van Goes noordwaarts naar Zierikzee en verder richting Rotterdam. De Westerscheldetunnel geeft een zuidwaartse verbinding met Zeeuws-Vlaanderen en verder richting Gent. De verbinding naar Zeeuws-Vlaanderen verloopt sinds 2003 via de Westerscheldetunnel. De veerdienst Kruiningen – Perkpolder (Zeeuws-Vlaanderen) werd opgeheven, de veerdienst Vlissingen – Breskens vervoert sinds 2003 geen auto's meer. Over de Westerschelde gaat veel groot scheepvaartverkeer naar de haven van Antwerpen. Door de vele zandbanken is het moeilijk navigeren, waardoor schepen worden begeleid door loodsen. Door de Oosterschelde loopt sinds 1986 de Oesterdam naar Tholen.